Runde rundt med Aquila

fuglelivet og den værharde kysten

Runde rundt med Aquila

Et populært innslag for besøkende til Runde, er båttur med Aquila, der undertegnede – Johan Moltu – er skipper og guide.  Jeg er født og oppvokst ved havet, og har fartet rundt i båt fra barnsben av, da det ikke var broforbindelse mellom øyene i kystkommuna Herøy, og vi var avhengige av båt for å komme oss fra den ene øya til den andre.

AQUILA har i en årrekke vært min trofaste følgessvenn og samarbeidspartner på Runde, og det er ikke få passasjerer hun har fraktet trygt rundt øya; til fuglefjellet, inn i grottene – for så å bringe passasjerende trygt i land på Runde havn.

Runde Boattrip Aquila

Praktisk info om båtturen

Fra og med 1. mai går Aquila hver dag på følgende tidspunkter:
11:00 AM
13:00 PM
16:00 PM
18:00 PM

Turens varighet er litt i underkant av 2 timer.

Aquila har plass til 12 passasjerer.

All bestilling (både enkeltturer og gruppeturer) rettes til:
Goksøyr Camping
Tel:+47 700 85 905
Mob: +47 924 12 298 (Knut Asle Goksøyr)
Epost: camping@goksoyr.no

Bestilte billetter hentes og betales i kiosken ved Goksøyr Camping.

Runde Boattrip Goksoyr Camping

AQUILA – PRIS BILLETTER 2024:
– Voksne: NOK 320  |  EUR 25
– Barn: NOK 150      |  EUR 10 

AQUILA – KJØP AV BILLETTER 2024:
Goksøyr camping: Bare kort eller kontanter i NOK.

Kjøp ombord i Aquila:   Ikkje kort.   
– Kontant:   Voksne: NOK 320  |  EUR 25  |  Barn: NOK 150  |  EUR 10
– Vipps:   Voksne: NOK 320  |  EUR 25  |  Barn: NOK 150  |  EUR 10

Aquila har komplett redningsutstyr ombord, som redningsvester til barn/voksne, samt redningsflåte.

Sesongen starter 1. mai og varer til og med 31. august, 7 dager i uken.

Det er på denne tiden det er flest turister på Runde, både fra distriktet samt fra andre steder i Norge. – Ikke minst er Runde et svært populært feriested blant tyskere, hollendere og belgiere. – Sesongen legges derfor til de mest populære feriemånedene.

Naturopplevelse - fugleliv - Grottetur

Båtturen starter fra Runde havn, går vestover, runder Måganeset, der Fuglefjellet, med Rundebranden og Lundeura kommer til syne.  Fuglefjellet på Runde er hjem for 100 – 150.000 fugl, blant annet lundefugl, havsule, krykkje, alke og lomvi. I Lundeura holder de populære lundefuglene til. På kveldsturen (avgang kl. 19:00) har de sjarmerende lundefuglene avsluttet dagens arbeidsøkt; en tur ut på storhavet for å hente mat – og enorme mengder fugl nyter kveldsbadet nedenfor Lundeura. 

Etter å ha stiftet bekjentskap med lundefuglen, går turen til Skarveskjæret, der et par dusin skarv har sitt tilholdssted. – Deretter til den stupbratte klippen som danner hjem for restene av den tidligere enorme krykkjekolonien. Krykkjereira er bygd på små framspring i den bratte fjellveggen.

I 1946 etablerte første havsuleparet seg i fuglefjellet, og siden den tid har bestanden hele tiden økt, og består i dag (2019) av ca. 5.000 par. Havsulen har tatt over de tidligere reirplassene til krykkjene. Krykkjekolonien har blitt veldig redusert.

Kyststripa ved Runde er værhard, med utallige undervannsskjær. For å ferdes med båt rundt Runde, bør man ha god kjennskap til hvor alle skjærene befinner seg.  

– Om været tillater det, blir det tur inn i en av de store grottene, som det finnes flere av under fuglefjellet. En populær opplevelse blant alle turistene.

Lundefuglen – eller Sjøpapegøye som den også kalles på grunn av sitt karakteristiske utseende – står i dag på den nasjonale rødlisten, og regnes som sårbar.

Lundefuglen holder til på sjøen om høsten og på vinterstid. Om våren kommer den til Fuglefjellet for å hekke. Titusenvis av fugler lever sammen i store kolonier, og fuglefjellene ved havet yrer av liv. Lundefuglene som lever i selve klippene i fuglefjellet, er godt beskyttet mot rovdyr. Men lundefuglene som hekker i grasbakkene er utsatte for angrep av bl.a. mink og rovfugler.

Hvert lundepar legger kun ett egg, og etter seks uker er ungen fullt flyvedyktig og uavhengig av foreldrene. Etter at den har forlatt redet, kommer den ikke tilbake til kysten på et par år. Da kommer de tilbake til nøyaktig samme området.

Lundefuglen lever mest av fisk, krepsdyr og muslinger – og dykker gjerne ned til mer enn 30 meter når den leter etter mat. 

Video fra Rundturen med Aquila

Runde Boattrip har fått tilsendt en video fra Mikael Ekelund (Mik Swe) – en dyktig svensk naturfotograf – han har tatt fra en av turene med Aquila. Mikael Ekelund har vært på Runde flere ganger, og jeg håper å få han som passasjer på Aquila flere ganger. Jeg er takknemlig for at jeg har fått tillatelse til å bruke videoen på min webside.

Jeg gjør oppmerksom på at både videoen og bildene er underlagt Lov om Opphavsrett. 

Copyright – All rights reserved:
Mik Swe Photography
Mikael Ekelund

 https://www.mikswephotography.com/ 

Runde fyr - Goksøyra - selskap av måker

Etter besøket til Fuglefjellet og grottene går turen videre rundt øya, forbi Runde Fyr, deretter forbi Goksøyra, hvor campingplassen ligger. Fra Goksøyra går også turstien opp til Rundebranden, Lundeura og til Runde Fyr. 

Måkene vet når Aquila er i ankomst – de håper på en og annen godbit – og holder som regel turfølget med selskap inntil alle er loset trygt i land på Runde havn, forhåpentligvis fylt med mange gode minner fra turen.

Grottetur

Først til mølla.....

Hold godt fast på hatten!

Et yrende fugleliv