Fuglefjellet på Runde
Runde er den største fugleøya sør for polarsikelen. Fuglefjellet ligger på vestsiden av Rundefjellet og huser ca 100-150.000 sjøfulg. Fuglelivet har vært fredet siden 1957, men i 1981 ble det vedtatt nye verneregler som også omfatter geologi og botanikk. Dette skulle gi bedre vern mot større press fra økende turisme. Goksøyrmyrane naturreservat ble opprettet i 1996.
Lundeura
Turen fra parkeringsplassen til Lundeura tar 40-50 min med normalt gange. Turveien er litt bratt i begynnelsen, så flater den ut. Det er laget flotte turstier (klopper og steinheller) oppe på fjellet, slik at det er lett å gå, og man kommer tørrskodd frem.
Det er flott å innta en matbit i Lundura samtidig som man nyter den flotte utsikten mot naboøyene og havet i vest. Om man går litt oppover mot Rundebranden, finnes det en rekke flotte rasteplasser. – Krykkja, som holder til i fuglefjellet, er vant til mennesker, og når den hører at det rasler i matpapir, kommer den ofte flyvende for å få seg en liten matbit.
Lundefuglen
Om man ønsker å se den særegne og sjarmerende Lundefuglen, er beste tiden på døgnet mellom. kl 20-21. Flere tusen hekkende lundefuglpar har fra februar/mars tilholdssted i Lundeura. I siste halvdel av august forlater lunden hekkeplassen og trekker mot åpent hav i nord Atlanteren. For at fuglene skal få fred i hekketiden, er det forbudt å ferdes utenfor de oppmerkede stiene.
I fuglefjellet bygger lunden reir i ganger som den graver ut selv, jordhuler eller små hulrom, i steinurer og i fjellsprekker. Hunnen legger ett egg i mai-juni, som ruges av begge foreldrene. Ungen klekkes etter 40–45 dager og blir i reiret til den er fullt flygedyktig og uavhengig av foreldrene, som regel etter 5–7 uker (avhengig av næringstilgangen). Paradoksalt nok kan ikke ungen svømme til å begynne med, så skulle den falle på havet før den er flygedyktig, vil den drukne.
Turstiene
Fylkesmannen i Møre og Romsdal har brukt ca. 900.000 miljøvernkroner på grøfting, steinlegging og klopper på stien til Kaldeklova. – Dette er et tiltak til det beste for både folk, fugl og naturen.
Langs stien kan en ofte se Storjoen, som hekker i Goksøyrmyrane. Det kan være skadelig for fugleungene om de voksne fuglene blir forstyrret, og man anbefales derfor å følge stien. – På Runde er det også flott beiteområde for sau.
På Runde er det fuglefredingsområder med restriksjonar på hvor man kan ferdes i hekketiden. Her er også myr-naturreservat.
Besøkende bes derfor holde seg til oppmerkede stier, for ikke å forstyrre fuglelivet.
Fylkesmannen i Møre og Romsdal har brukt ca. 900.000 miljøvernkroner på grøfting, steinlegging og klopper på stien til Kaldeklova.
– Dette er et tiltak til det beste for både folk, fugl og naturen.
Med et stadig økende besøkstall, har stiene blitt utsatt for mye slitasje. Når det er vått og gjørmete, velger turgåere ofte å gå utenom de oppmerkede stiene, noe som har ført til at et stadig større areal har blitt nedtråkket.
– Av hensyn til naturen er det derfor ønskelig å styre turgåerne slik at de i minst mulig grad forstyrrer fuglelivet, og ikke tråkker ned for store områder.
Flere tonn steinheller er fraktet opp på Rundefjellet med helikopter og lagt slik at de er godt tilpasset terrenget. Det er også grøftet og bygd klopper for at turgåerne skal komme frem så tørrskodd som mulig.
Rundebranden
Rundebranden er det tredje største fuglefjellet i Norge, og har et yrende fugleliv, så vel som et stort artsutvalg av planter. Turen fra Goksøyr til toppen går slakt oppover på godt merkede stier.
På toppen får man et unikt utsyn over storhavet, øyriket, og fastlandsfjellene helt fra Stadt til Nordmøre. Det anbefales at turgåerne leser det som står på skiltet om verneregler før de går inn i området.
Toppen av Rundebranden er 294 m.o.h. Turen er enkel, og sesongen varer hele året. Om man går direkte fra Goksøyra, tar turen ca. 1 time.
Det er fantastisk å stå eller ligge på kanten og kikke ned på den stupbratte klippa som stiger opp av sjøen langt der nede.
Det er også satt opp en stige der man kan klatre ned på et flott område for å ta fuglene i nærmere øyesyn, om ønskelig.