Fugleøya Runde

Den største fugleøya sør for polarsirkelen

Ytterst i havet i Herøy Kommune

Ytterst mot storhavet finner vi  Runde, som mest av alt er kjent for sitt yrende fugleliv, hvorav Lundefuglen er den mest kjente.

Runde er en av mange øyer i øygruppen «Sørøyane» sørvest for Ålesund. Det er den sørligste fuglefjellet i Norge, og den største fugleøya sør for polarsirkelen.

I lang tid var Runde et yndet sted for ornitologer og naturfotografer. Den utsatte beliggenheten langt ute i Atlanteren har gjort Runde til en ideell base for mange sjøfugl.

Runde har verneregler 
All ferdsel i fjellet på Runde krever varsomhet på grunn av sårbar natur og hensynet til hekkende sjøfugl. De nøyaktige grensene for fuglefredingsområdene på Runde er merket med fargepunkt på steiner og oppsette påler i terrenget. 

Fastlandsforbindelse
Runde fikk fastlandsforbindelse først i 1982. Før den tid gikk all samferdsel sjøveien. 

Tungvint, tenker man kanskje. Men da må vi ikke glemme at sjøveien i årtusener har vært den viktigste transportruten for folket langs kysten. Det å være bosatt på en øy i havgapet, var i seg selv å anse som rikdom. Det var på øyene langs kysten handelen foregikk.

Livet i havgapet

Når stormene herjet som verst langs kysten, oppsto det mange dramatiske situasjoner for befolkningen på Runde. Farvannet som omkrinser øya, har en rekke farlige skjær, og mangt et skip har forlist utenfor Rundekysten, hvorav det mest kjente er «Akerendam», som forliste ved øya på 1700-tallet. –  Hele mannskapet på 200 døde, og en mengde gull- og sølvmynter forsvant i havet.

I 1972 ble vraket funnet av sportsdykkerne Bengt-Olof Gustafsson, Stefan Persson og Eystein Krohn-Dale.  De fant rundt 57 000 mynter, 6 600 av dem av gull. En del av myntene havnet på Sjøfartsmuseet og Myntkabinettet i Oslo, mens dykkerne fikk beholde to tredjedeler av skatten. 

Planlegger du tur til Runde?

Runde er et populært utfartssted, hit kommer det gjester fra hele Europa. Lokalbefolkningen bruker også Runde flittig; for en rask kveldstur, eller en lengre dagstur, der alle har gleden av å kunne nyte godt av alt Runde har å by på. Ytterst i havgapet får man i sannhet fylt lungene med frisk sjøluft. 

– Det er spesielt å kose seg med kaffekoppen ytterst i havgapet, samtidig som man nyter utsikten fra toppen av fuglefjellet, eller om man foretrekker å la seg omsvøpe av den deilige sjøbrisen nede ved fyret en solfylt sommerdag – det er balsam for sjelen.

Runde Fyr er et populært utfartsområde. Som fyr flest, ligger det værhardt til, men på fine solskinnsdager, er det mange som legger turen dit.

Runde er den største fugleøya sør for polarsirkelen. Fuglefjellet ligger på vestsida av Rundefjellet, der ca 100-150.00 000 fugler har sine reder. Fuglelivet på Runde er svært rikt, og fuglene ble fredet allerede i 1957. I 1981 ble fredningsområdet opprett. Området omfatter fire fuglefredningsområder på Runde og ett fuglelivsfredning omkring øyene Runde og Grasøyane. I 1996 ble Goksøyrmyrane naturreservat opprettet.

Når man først er på Runde, anbefales det selvsagt å ta en 2 timers båttur med Aauila til fuglefjellet, der man får se mange ulike fuglearter. – Passasjerene får også stifte bekjentskap med den værharde kyststripa langs Runde, og om været tillater det – tar vi oss selvsagt inn i en av grottene under fuglefjellet.

Goksøyr Camping må sies å være selve limet i Runde-samfunnet. Det er ikke få arbeidstimer Knut Asle Goksøyr og hans kone Inguna Abuce har lagt ned som tilretteleggere for besøkende til Runde. 

De har gjort en formidabel innsats, og Goksøyr Camping bidrar til å gi øyas besøkende en positiv og uforglemmelig opplevelse av turen til Runde. Slike lokale ildsjeler gjør opplevelsen av øya levende, og bidrar til at turister fra hele Europa kommer tilbake, år etter år.